Hujšanje z zelenim čajem

Med nasveti za hujšanje ste gotovo že naleteli tudi na tistega, ki vam priporoča, da redno uživate zeleni čaj, saj naj bi ta imel kar nekaj pozitivnih učinkov na telo. Kateri so tisti, ki so najbolj pomembni in kako uživati zeleni čaj, da nam bo ta najbolj koristil pri izgubi odvečnih kilogramov?

Trditve, ki jih podpira tudi znanost

Kadar nanese beseda na hujšanje, so nam hitro na voljo nasveti, ki obljubljajo čarobno delovanje tega ali onega živila (ali še pogosteje izdelka), vendar verjetno dobro veste, da ne velja verjeti prav vsemu, kar preberete na spletu. Prav zato vam tudi za zeleni čaj lahko povemo, da z njim ne boste kar stopili svojih maščobnih blazinic in naenkrat postali vitki, je pa res, da ima dober vpliv na telo in lahko pri izgubi maščobe tudi pomaga. Poglejmo si trditve o njem, ki jih dejansko podpirajo tudi znanstveni dokazi.

Zeleni čaj vsebuje tako imenovane katehine. To so antioksidanti, ki preprečujejo celične poškodbe. Da bi bilo katehinov v vaši skodelici čaja kar največ, si je potrebno pripraviti kakovosten zeleni čaj. Lističi naj bodo neobdelani in celi, ne pa zmleti in polnjeni v filter vrečko.

Zeleni čaj

Če pijete zeleni čaj, vedno uporabite cele in neobdelane liste.

Zeleni čaj dokazano pomaga izboljšati prekrvavitev. Vpliva torej na delovanje vseh organov, najbolj pomembno pa je gotovo to, da je dober za srce in tudi možgane (boljša prekrvavitev, boljše sposobnosti). Ravno tako znižuje holesterol in krvni tlak ter pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Če se želite sprostiti, skodelica zelenega čaja ravno tako koristi.

To pa je bolj kot ne vse. Zaenkrat ni dokazov, da bi delal čudeže pri množici drugih zdravstvenih težav ali celo zdravil raka.

Vpliv na hujšanje

Zeleni čaj ne topi maščobe! Z njegovim uživanjem ne boste izgubili kilogramov zato, ker bi bolj kot kateri koli drug izdelek »kuril« maščobo. Razloge, da ga pijemo, ko se odločimo za hujšanje, pa vseeno lahko najdemo. Pri hujšanju je koristno, če lahko bolje uravnavamo krvni sladkor, saj tako nimamo napadov lakote. Dobro je, da se izboljša prekrvavitev, saj se s tem izboljša delovanje vseh organov in je tudi energijska poraba večja. In nenazadnje – če zeleni čaj nadomesti sladke pijače, zaužijete veliko manj kalorij, torej gre tudi zavoljo tega številka na tehtnici navzdol.

V želji, da bi bilo hujšanje hitro, s pitjem zelenega čaja nikar ne pretiravajte. Ne pijte ga kar namesto vode! Uživanje velikih količin vodi v težave, saj je tudi v zelenemu čaju kofein, prav tako pa lahko to povzroči zmanjšano absorpcijo železa.

Apr 7, 2017 | Objavila v kategorijo Hujšanje | Komentarji so izklopljeni za Hujšanje z zelenim čajem