Ketonska dieta

Bi radi shujšali? Eden prvih nasvetov bo gotovo ta, da se odpovejte kruhu. Res je, odpovedovanje kruhu, pa tudi drugim ogljikovim hidratom (predvsem sladkorju, krompirju, testeninam itd.), lahko prinese hitre rezultate. Ravno zaradi tega so ketonske diete, ki temeljijo na drastičnem znižanju vnosa ogljikovih hidratov, izjemno priljubljene. Vendar pa ima ketonska dieta tako svoje prednosti kot pomanjkljivosti.

Kako potrebni so ogljikovi hidrati?

Laični nasprotniki ketonske diete vam bodo ob odločitvi, da ne boste uživali ogljikovih hidratov, takoj postregli z reklom, da »prazen žakelj ne stoji pokonci«. Res je, ogljikovi hidrati so potrebni, da ima telo dovolj energije za vsakdanje delovanje, in kadar uživanje ogljikovih hidratov zmanjšamo, se lahko počutimo tudi utrujene in povsem brez energije. Športniki ali fizični delavci se torej ne bi nikoli odločili, da bodo ogljikove hidrate povsem črtali iz svojega jedilnika, temveč ravno obratno. Ko po dveh urah trdega dela ali treninga začutijo, da so njihove energijske zaloge izpraznjene, bodo posegli kar po sladkorju ali kakšnem drugem viru ogljikovih hidratov, da si povrnejo moči.

Ogljikovi hidrati

Ogljikove hidrate vsebujejo kruh, krompir, testenine, riž ipd.

Je torej ketonska dieta nezdrava? Če želite izgubiti kilograme in zato zmanjšate uživanje ogljikovih hidratov, je dobra novica ta, da jih lahko telo dobi tudi na drugačne načine. Glukoza, ki je nujno potrebna za energijo, lahko namreč nastaja tudi iz drugih virov oziroma z glukoneogenezo, pomembno pa je, da ob tem prilagodimo svojo prehrano v celoti. Če se izogibamo ogljikovim hidratom, moramo namreč zaužiti veliko več beljakovin in zdravih maščob, prav tako pa je treba z uživanjem zelenjave skrbeti za dovolj vitaminov in mineralov.

Primernost ketonske diete

Ketonska dieta omogoča hitro hujšanje, saj telo za energijo prične dejansko uporabljati maščobe. Ogljikovi hidrati mu namreč niso na voljo, mišice pa se ne črpajo zaradi visokega vnosa beljakovin. Za ketonsko dieto se tako pogosto odločajo bodybuilderji.

Ketogenska dieta brez OH

Ketonska dieta dopušča uživanje jajc, rib in mesnih izdelkov.

Je primerna tudi za vsakogar, ki bi rad izgubil nekaj kilogramov? Nič ni hudega, če zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov oziroma bel kruh in testenine zamenjamo za polnozrnate ter se odrečemo sladkarijam. Res pa je, da ne smemo pretiravati in vnosa OH izjemno znižati ali pri tem vztrajati dlje časa, saj se lahko hitro pojavijo zdravstvene težave in popolna izčrpanost.

Sep 30, 2016 | Objavila v kategorijo Dieta | Komentarji so izklopljeni za Ketonska dieta