Volumetrijska dieta

Volumetrijska dieta

Ste tudi vi že siti iskanja najboljše diete zase in svoje kilograme? Pravijo, da je diet na voljo, kot je listja in trave, a potrebno se je usmeriti proti tistim, ki nekaj pomenijo. Čeprav je splet poln nasvetov takšnih in drugačnih strokovnjakov, pa lahko zaupamo tistim pravim, ki vedo, za kaj pri vsem tem sploh gre.

Volumetrijska dieta je nastala kot plod dolgoletnih raziskav nutricistke Barbare Rolls, ki se je z raziskovanjem ukvarjala kar dvajset let. Ker gre za osebo, ki je prehranjevalnim navadam namenila svojo kariero, gre seveda za nekoga, ki mu je vredno prisluhniti in zaupati.

Voda in še enkrat voda

Ko iščemo posebnosti in značilnosti posameznih diet, lahko za volumetrijsko rečemo, da je to zagotovo voda. Volumetrijska dieta namreč bazira prav na njej, tako v tekoči obliki kot tudi v živilih, ki so z njo bogata. Torej, sveže sadje in zelenjava. A kar brez strahu, omenjena dieta namreč ne prepoveduje vsega ostalega.

Sadje

Sveže sadje kot pomemben del volumetrijske diete.

Jedli boste lahko nemastno meso, polnovredna žita, ribe, perutnino in jogurte. Pri sadju in zelenjavi boste deležni vlaknin, a bo potrebno izločiti tiste vrste, ki vsebujejo veliko škroba. Tudi ostala živila bodo lahko v nekem minimalnem obsegu na vašem jedilniku, a zelo strogo odmerjena.

Ne glejte se zgolj v ogledalo

Bistvo te diete morda ne tiči zgolj v odvečnih kilogramih, ki jih želite še pred poletjem pospraviti v koš, ampak se bolj nagiba k zdravim prehranjevalnim navadam in tistemu delu, ki ogledalu morda ni najbolj viden. Če pa smo pošteni, se naše notranje zdravje vsekakor odraža tudi na zunanjem videzu.

Lepa in zdrava koža, sijoči lasje, čvrsti nohti in tako dalje. Barbara Rolls se je pri snovanju te diete opirala na tezo, da je potrebno napolniti želodec, s tem povzročiti občutek sitosti in pri tem poskrbeti, da vanj ne zaide preveč kalorij in škodljivih reči.

Ko je več manj

Le kdo si ne bi želel pojesti več, pri tem pa pridobiti manj kilogramov ali pa jih nekaj celo izgubiti? Z volumetrijsko dieto je to namreč mogoče, saj bo vaš želodec vedno poln, počutili se boste siti, odvečni kilogrami pa bodo tiho izginjali neznano kam. Na ta način ne boste trpeli lakote, imeli boste dovolj energije za gibanje in vadbo ter tako poskrbeli za svojo postavo.

Gre za dieto, ki korenito spremeni vaše prehranjevalne navade zato je potrebno biti pozoren na to kaj vnesete v telo in česa morda manj ter ta del nadomestiti s čim drugim. Predvsem je treba biti pozoren pri prebavi, za katero poskrbijo vlaknine, saj boste teh po tej metodi zaužili precej več kot doslej.

Ne pozabite na vse ostalo

Tako kot to velja za vse ostale diete, je potrebno vedno dodati, da samo slepo sledenje napotkom ne bo prineslo najboljših rezultatov. Ti pridejo namreč s korenitim zasukom in spremembo življenjskega sloga, ki mora poleg zdrave prehrane, kot ga denimo upošteva volumetrijska dieta, vsebovati redne obroke in gibanje.

Zdrav duh v zdravem telesu dosežemo le na ta način, zato ne pozabite na dolge sprehode, morda hitro hojo ali občasen tek. Doma lahko telovadite, če vam vreme zunaj ni po godu, vedno pa se lahko lotite tudi vodene vadbe, kjer vas nikoli ne bo skrbelo, da bi kaj počeli narobe.

Jan 7, 2022 | Objavila v kategorijo Dieta | Komentarji so izklopljeni za Volumetrijska dieta