Montignacova dieta

Med tistimi dietami, ki so že dolga leta priljubljene po vsem svetu, je tudi Montignacova dieta. Marsikdo se zanjo odloči zato, ker želi izgubiti odvečne kilograme, sicer pa se po njej prehranjujejo vsi, ki želijo jesti pravilno, še zlasti pa bolniki z diabetesom. Dieta se namreč osredotoča na glikemični indeks živil, ki je odločilen pri nihanju krvnega sladkorja.

Kaj lahko jemo pri Montignacovi dieti?

Vsako živilo se zaradi svoje sestave razgrajuje na drugačen način, pri tem pa povzroči v našem telesu ali nenaden in visok poskok krvnega sladkorja ali pa majhen in dalj časa trajajoč. »Bela« živila povzročijo, da se krivulja sladkorja v krvi hitro dvigne in nato tudi hitro pade. Zato smo takoj po jedi morda kar hiperaktivni, nato pa nenadoma utrujeni in izčrpani, saj se krivulja spusti pod normalno vrednost – in naenkrat imamo sladkorja premalo. »Črna« oziroma »polna« živila pa delujejo na nas počasi. Energijo dajejo počasi, a enakomerno, brez povzročanja velikih nihanj. Zato so tudi bolj zdrava.

Pri dieti po Montignacu izbiramo predvsem živila, ki imajo nizek glikemični indeks, torej ne povzročajo hitrih in velikih nihanj. Prav zaradi konstantnosti nivoja krvnega sladkorja je Montignacova dieta zelo primerna za sladkorne bolnike. In katera živila imajo najvišji glikemični indeks? Najbolj problematičen je krompir, pečen v pečici. Sicer pa z visokim glikemičnim indeksom presenetijo tudi nekatera živila, ki jim tega ne bi pripisali, na primer lubenica. Tej se velja vsaj na začetku diete izogibati.

Kako se prehranjujemo po Montignacu?

Poleg tega, da nam Montignacova dieta razloži, katerim živilom se je potrebno izogibati, nas uči tudi pravilnega kombiniranja živil. Eno najbolj znanih pravil je, da naj jemo ali meso in zelenjavo, ali pa škrobno jed in zelenjavo, torej meso in solato, ali testenine in solato – nikoli  pa vseh hkrati. Sicer pa je Montignac po velikem uspehu diete poskrbel tudi za svojo linijo živil, tako da lahko v bolje založeni trgovini tudi pri nas dobite živila, ki so narejena prav s sledenjem njegovi metodi.

Je Montignacova dieta učinkovita?

Montignacova dieta je učinkovita in z njo resnično izgubimo kilograme, še bolj pomembno pa je, da je zdrava. Izguba kilogramov namreč ni nikoli dobra, če telo močno prikrajšamo in zaužijemo premalo kalorij, da bi lahko normalno delovalo, saj tako hitro opeša. Prav tako pa je pomembno, da je to dieta, s katero dobimo v telo tudi vsa bistvena mikro hranila, torej nujne vitamine in minerale. Montignacova dieta zagotavlja, da se prehranjujemo dovolj pestro, da v telo vnesemo vse, kar rabi.

Maj 24, 2017 | Objavila v kategorijo Dieta | Komentarji so izklopljeni za Montignacova dieta