Scandi Sense dieta

Scandi Sense dieta

V poplavi različnih diet, ki obljubljajo marsikaj in imajo različne rezultate, se vse pogosteje pojavlja tudi tako imenovana Scandi Sense dieta. Kar je zanimivega pri omenjeni dieti, je dejstvo, da v prvi vrsti ne obljublja hitrega hujšanja, ampak daje poudarek zdravi in uravnoteženi prehrani, ki ima za posledico tudi optimalno telesno težo.

In za kaj pravzaprav gre? Danska strokovnjakinja za prehrano, Suzy Wengel, je sestavila zelo zanimivo dieto, ki jo je poimenovala »škatla za obrok«. Gre za paket hrane, ki je sestavljen iz štirih dlani hrane, odmerjene na način, da oseba zagotovi vsa potrebna hranila za telo.

Bistvo Scandi Sense diete

Ko govorimo o bistvu neke posamezne diete, iščemo, kaj je tisto, kar nam prinaša in kaj nam prepoveduje oziroma vsaj omejuje. Bistvo Scandi Sense diete pa ne tiči v prepovedih, pač pa zgolj v pravilnem odmerjanju posameznih skupin živil, ki jih v enem obroku vnesemo vase.

Za začetek povejmo, da se na krožniku tako znajdejo živila, ki so bila odmerjena s pomočjo dlani posameznika. To seveda pomeni, da bodo nekoliko manjše osebe (z manjšimi dlanmi) pojedle manj od tistih večjih z večjimi dlanmi, ki potrebujejo več hrane. Zveni precej logično, mar ne?

Kako bomo jedli s to dieto?

Naj vas ne bo prav nič strah, kajti vaši obroki bodo nadvse raznovrstni in na nek način povsem običajni. Jedli boste praktično vse, kar ste vajeni, prav tako pa bodo dovoljene določene pregrehe. Celo alkohol! En obrok boste razdelili nekako takole:

  • ena do dve dlani zelenjave,
  • ena dlan proteinov,
  • ena dlan škroba in sadja.

Ni zapleteno, kajne? Proteini se nahajajo v mesu, mlečnih izdelkih, jajcih in celo v zelenjavi. Imenujemo jih tudi beljakovine in so sestavljeni iz aminokislin. Za škrob vemo, da se nahaja na primer v krompirju, rižu in testeninah. V enem obroku boste lahko uporabili tudi 3 žlice maščobe in kak mlečni izdelek.

Ne 5 obrokov, ampak 3 škatle za obrok na dan

Če ste vajeni prebrati, da je potrebno za zdravo prehranjevanje jesti vsaj 5-krat na dan, so pri Scandi Sense na voljo 3 škatle na posamezen obrok:

  • V prvi škatli boste našli npr. korenje, paradižnik, jajce, papriko, morda slanino in skuto. Torej, stradali vsekakor ne boste.
  • V drugi pridejo na vrsto piščančje prsi, zelena solata, polnozrnat kruh, avokado in celo majenoza.
  • V zadnji škatli pa denimo losos, brstični ohrovt, krompir, čičerika, brokoli, olje.

V nadaljevanju vam zaupamo še nekaj posebnosti Scandi Sense diete.

Prilagajanje pravil

Če ste mislili, da se je potrebno strogo držati vsebin posameznih škatel, boste presenečeni ob podatku, da je moč posamezna živila iz škatel medsebojno menjati. Suzy Wengel to imenuje »igranje s škatlami«. Po lastni presoji lahko iz ene škatle določeno živilo prestavite v drugo.

Tako boste denimo pri kosilu pojedli še del tistega, kar je bilo namenjeno za zajtrk ali večerjo. In to še ni vse. Bi vam ob kosilu teknil kozarec vina? Tega lahko namreč kompenzirate! Iz škatle odstranite ustrezno vrednost ogljikovih hidratov. Pa dober tek in na zdravje!

Maj 19, 2021 | Objavila v kategorijo Dieta | Komentarji so izklopljeni za Scandi Sense dieta