Kam po hujšanju izgine maščoba?

Redimo se iz enega samega razloga: ker telo oskrbujemo z več kalorijami, kot jih porabimo. To povzroča, da se, enostavno povedano, vsa odvečna hrana spreminja v maščobne zaloge, ne glede na to, ali presežek zaužijemo v obliki beljakovin, ogljikovih hidratov ali maščob. Ampak kaj se z maščobnimi zalogami zgodi, ko hujšamo? Kam izginejo?

Kopičenje maščob v obliki trigliceridov

Maščobne celice našega telesa so kot velika skladišča. Kadar preveč jemo in se premalo gibljemo, se v njih skladiščijo rezerve v obliki trigliceridov. Ko se odločimo za hujšanje, ko torej povečamo porabo energije in zmanjšamo njen vnos s hrano, pa je telo primorano, da prične svoja skladišča prazniti, da ne obstane. Maščobne celice začnejo s praznjenjem zalog.

Vas to preseneča, saj ste vedno mislili, da se število maščobnih celic ob pridobivanju kilogramov povečuje? Pravzaprav ni tako, kajti količino maščobnih celic si pridobimo v otroštvu, ob nabiranju kilogramov ali hujšanju pa se te le polnijo in praznijo, torej se povečuje in zmanjšuje njihov volumen.

Kako lahko maščoba kar izpuhti?

Telo za svoje delovanje potrebuje energijo, če se gibljemo in manj jemo, pa prične to črpati iz maščobnih zalog. Torej se maščobe ob hujšanju razgrajujejo. Se res spremenijo v nekaj tako nevidnega in neotipljivega, kot je energija?

Maščoba

Ste se kdaj vprašali, kam gre vsa maščoba, ki jo zaužijete?

Pravzaprav je res tako. Ko maščobne celice praznijo svojo zalogo, se odvija lipoliza, njeni produkti pa oksidirajo oziroma »gorijo« kot gorivo, ki nam daje energijo. Če zelo poenostavimo, se trigliceridi oziroma maščobne zaloge enostavno spremenijo v ogljikov dioksid, vodo in energijo. Nič čudnega torej, da izguba maščobe poteka očem nevidno, saj se maščobe iz telesa dejansko ne izločajo kot maščobe: energijo porabimo, izločanje ogljikovega dioksida poteka z dihanjem, izločanje vode pa z znojenjem in uriniranjem. Če povemo povsem preprosto, torej delno maščobe enostavno izdihamo, delno se jih tudi znebimo na stranišču, jo pustimo v preznojeni majici, pa tudi v kakšni solzi.

Kakšno pa je razmerje med maščobnimi zalogami in razgrajenimi produkti? Kadar izgubite 10 kg maščobe (trigliceridov), izdihnete 8,4 kilograma ogljikovega dioksida in se znebite 1,6 kilograma vode v različnih oblikah.

Kako spodbuditi razgradnjo maščobe?

Da bi maščobo čim hitreje »izdihnili«, je treba skrbeti za manjši vnos energije, kot je telesna poraba energije. Nobena dieta vam ne bo pomagala, če se ne boste gibali, kajti pri celodnevnem sedenju na zadnji plati boste porabili tako malo energije, da se lahko nazadnje zredite celo, če ste cel dan samo na zeleni solati (šaljivo povedano). Da bi povečali porabo energije, je nujno gibanje, pri tem pa lahko pomagajo tudi nekateri prehranski dodatki, ki v telesu pospešujejo porabo energije s tem, da pospešujejo metabolizem. Vse drugo pa so zgolj prazne obljube.

Jan 4, 2016 | Objavila v kategorijo Hujšanje | Komentarji so izklopljeni za Kam po hujšanju izgine maščoba?